sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Alla omenapuun




Villakas-pajan PUNAISTA & VIHREÄÄ värjäyspäivä pidettiin Tuomiojan tarhan pihamaalla kauniin omenapuun katveessa. Tulipesät ja kattilat olivat jo rivissä odottamassa kun Linda, Pirkko ja Leena tulivat reippaina heti aamusta paikalle.

Värjättävänä oli 7-veljestä lankojen, harmaata, luonnonvalkoista ja ihan vitivalkoistakin löytyi, Leenalla oli Virtain Villan ihan oikeaa 100 % lampaan villaa, harmana lankana. Puretteina käytettiin alunaa ja viinikiveä ja puretus tehtiin lankojen värjäyksen yhteydessä.

Päätettiin että laitetaan toiseen kattilaan lupiineja ja toiseen krappia. Krappi oli jauhemaisessa muodossa joten sitä ei liotettu etukäteen. Minulla oli mukana valoverhoista ommeltu pussi jota käytän värjäyskasveille, mutta tietysti se unohtui ja saimme tehdä vähän enemmän hommia kun siivilöimme hienojakoista krappia keittämisen jälkeen pois padasta.

Krappiliemestä tuli kuitenkin loistavasti väriä ja saimme kauniita oranssinpunaisia lankoja, harmaista langoista tuli kauniin punaisenruskeita, ketun värisiä.

Lupiinikattilan kasvimassaa keitettiin oikein kunnolla, kasveja oli yli 4 kiloa ja silti näytti ensin ettei liemestä tule oikein minkään väristä. Saatiin me siitäkin irti keltaisen vihreä väriä joka näytti valkoisessa langassa melkein neonvihreältä. Osa langoista jälkipuretettiin kuparisulfaatilla. Puretteen määrä olisi saanut olla vaan runsaampi koska värieroa ei ollut juuri nimeksikään.

Karppipataan lisäsimme vielä pienen määrän kokenillia jälkivärjäyksen yhteydessä ja taas saatiin uusia sävyjä.

Päivä alkoi olla jo päätöksessä, lankapuu täyttyi komeasti. Pohdittavaksi jääkin se että laittaako jonkun värin vielä uudelleen pataan vai onko se hyvä näin ja mitä niistä langoista sitten tekisi.

Kiitokset pajapäivän värjäreille, oli mukava viettää lämmin kesäpäivä teidän kanssa, tervetuloa toistekin.


Tämä kesä on mennyt vahvasti punaisten värien parissa, kotipadassa on porissut vastapainoksi oksasilppurilla työstettyä koivua (lehtineen). Tallissa on vielä nokkosta, lupiinia, tuomenoksa silppua ja haavan kuorta jonka pintaa peittää haavan keltajäkälä.


Onneksi on näitä lämpimiä ja valoisia iltoja jolloin on ilo olla ulkona, laittaa puita tulipesän ja antaa kattilan porista.

Metsäretki on vielä tekemättä, mutta eiköhän sinnekin vielä ehdi kunhan pääsen viettämään lomaa

Ei kommentteja: